Ženeva, 9. aprila - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v danes objavljenem letnem poročilu opozarja na naraščanje smrti zaradi hepatitisa B in C, zaradi katerih dnevno umre 3500 ljudi. Leta 2019 je za posledicami virusnega hepatitisa umrlo 1,1 milijona ljudi, leta 2022 pa 1,3 milijona, tako da je to druga najbolj smrtonosna nalezljiva bolezen za tuberkulozo.

Kar 83 odstotkov smrtnih primerov je bila posledica okužbe z virusom hepatitisa B, 17 odstotkov pa z virusom hepatitisa C, navaja WHO v globalnem poročilu o hepatitisu, ki ga je objavil na svoji spletni strani.

Obstaja pet različnih vrst hepatitisa, ki jih povzročajo različni virusi od A do E. Hepatitis B in C, ki sta med glavnimi vzroki za cirozo jeter in raka na jetrih, in na katera se poročilo WHO v glavnem nanaša, pa sta še posebej nevarna. Prenašata se preko krvi in spolnih odnosov.

WHO v poročilu poudarja, da je kljub boljšim orodjem za diagnosticiranje in zdravljenje ter vse nižjih cen zdravil zastala raven testiranja in zdravljenja. WHO pa ob sprejemu hitrih ukrepov pričakuje, da bo mogoče doseči cilj odprave hepatitisa do leta 2030.

Poročilo kaže, da število smrtnih primerih narašča, čeprav je WHO v istem obdobju v 187 državah zabeležil rahlo zmanjšanje števila okužb s hepatitisom, in sicer z 2,5 milijona v letu 2019 na 2,2 milijona leta 2022. Med njimi je 1,2 milijona novih okužb s hepatitisom B in skoraj milijon novih okužb s hepatitisom C. WHO izpostavlja, da so cepljenje in drugi preventivni ukrepi učinkoviti, a se kljub temu s hepatitisom dnevno okuži okoli 6000 ljudi.

Posodobljene ocene WHO še kažejo, da je leta 2022 s hepatitisom B živelo 254 milijonov ljudi, 50 milijonov pa s hepatitisom C. Polovica bremena kroničnih okužb s hepatitisom B in C je med ljudmi, starimi od 30 do 54 let, 12 odstotkov pa med mlajšimi od 18 let. Moški predstavljajo 58 odstotkov vseh primerov.

Do konca leta 2022 je bilo diagnosticiranih samo 13 odstotkov ljudi s kroničnim hepatitisom B, samo trije odstotki pa so imeli dostop do zdravljenja. Med kroničnimi bolniki s hepatitisom C so jih diagnosticirali okoli tretjino, petino obolelih pa so zdravili.

Hepatitis B in C prizadeneta predvsem prebivalce Afrike in Azije. Po podatkih WHO so dve tretjini novih okužb na svetu zabeležili v Etiopiji, Bangladešu, na Kitajskem, v Indiji, Indoneziji, Nigeriji, Pakistanu, Filipinih, Rusiji in Vietnamu.