Ljubljana, 02. januarja (STA) - Rak je huda bolezen, zaradi katere se pojavlja vse pogosteje med vzroki obolevnosti in umrljivosti. Kazalnik novih primerov raka kaže skupno obremenitev z najtežjimi vrstami rakov pri prebivalcih. Najvišja stopnja primerov novega raka je sicer v zasavski regiji, najnižja pa v primorsko-notranjski, kažejo podatki NIJZ. Ob tem so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poudarili, da znamo s sodobno diagnostiko odkriti številne primere tudi v zgodnji fazi. Intenziven razvoj metod zdravljenja pa prispeva k temu, da je rak vse bolj ozdravljiva bolezen in preživetje bolnikov z rakom vse daljše.

Na nastanek raka vplivajo številni dejavniki. Že lokalna skupnost lahko s svojimi ukrepi prispeva k zmanjšanju dejavnikov tveganja kot so nezdrava prehrana, kajenje, pitje alkohola, telesna neaktivnost, slab socialno ekonomski položaj in obremenitve s stresom. Prav tako lahko prispeva k zmanjšanju izpostavljenosti dejavnikom zunanjega okolja, kot so onesnaženost zraka, zemlje in vode z različnimi rakotvornimi snovmi, so opozorili na NIJZ.

STA objavlja tabelo s podatki o povprečni stopnji novih primerov raka na 100.000 prebivalcev med letoma 2010 in 2014. Kazalnik ne vključuje novih primerov nemelanomskega kožnega raka, saj v velikem deležu primerov ne zahtevajo intenzivnega zdravljenja in večinoma ne ogrožajo življenja.

regija stopnja
Primorsko-notranjska 513
Savinjska 515
Zasavska 616
Obalno-kraška 526
Podravska 526
Goriška 535
Posavska 541
Koroška 551
Pomurska 567
Gorenjska 584
Jugovzhodna Slovenija 591
Osrednjeslovenska 600
Slovenija 559

Vir: NIJZ